woensdag 15 september 2010

Bedreigde dieren van bij ons.

 Milan had vorige week rupsen mee. Pieter vertelde ons dat vlinders ook bedreigd zijn. Door toedoen van giftige pesticiden gaan rupsen dood en zo zijn er minder vlinders.
De dag erop vertelde Joya ons dat ook bijen bedreigd zijn bij ons.
Reden genoeg voor ons om de bedreigde dieren van bij ons een beetje beter te leren kennen.

Dinsdagnamiddag is de mama van Marthe (lfgr 2) gekomen en zij heeft heel fijn verteld en getoond over de bijen. Zij zijn thuis nl. imker.Ze had een korf mee, een ouderwetse die nu nog enkel wordt gebruikt voor het uitzwermen. Ze had een (bijna dode, laatste dagen nog in leven zijnde) bijenkoningin mee. We leerden dat de imkers een nummertje op de kop van de koningin kleven, om ze uit elkaar te kunnen houden. We mochten verschillende soorten honing proeven. We leerden dat een wesp smaller is dan een bij, een bij is een beetje dikker. Bij een wesp heeft het lichaam een heel duidelijke afscheiding kop, lijf, bij een bij is de verbinding kop-lijf dikker. Een bij gaat dood als hij iemand steekt, een wesp blijft doorleven. We leerden over de koningin, de dar en de werksters. We leerden ook dat de baby's die koninginnengelei krijgen als eten, de latere koninginnen worden. die larven krijgen ook een groter kamertje.
Een dikke dank u wel aan Liesbeth voor de uitleg. 

5 opmerkingen:

Unknown zei

op deze website kan je ook nog iets leren over het-mysterie-van-de-bijensterfte: kennislink.nl

Wendy zei

Honing proeven... daar is Tom altijd voor te vinden. Toch heeft hij gisteren vooral over 'de koningin' verteld.

Koen zei

Hier was het vooral de honing die in de smaak viel ...

Wendy zei

Tom vertelde vandaag over dat nummer op de kop van de koningin. Ik vraag me of hoe ze dat doen. Is dat niet verschrikkelijk klein om te lezen? Tom vertelde dat hij het zelf niet zag maar dat hij het getal wel hoorde van de andere kinderen (maar ik weet niet meer welke hij noemde).

Mieke zei

Allen bedankt voor de leuke reacties.