dinsdag 29 april 2008

Werkstukken en project - foto's volgen nog

Naar aanleiding van het werkstuk van Lucas en Joseph over zaaien, zijn de kinderen vorige week maandag aan het zaaien gegaan. Elk kind had een potje uit krantenpapier gevouwd en daar klaprozen in gezaaid. Benieuwd hoe ze groeien? Kijk eens op onze vensterbank! Achteraf mogen de plantjes zo met (papieren) potje en al geplant worden. Het krantenpapier zal vergaan.
Deze week hebben we de verschillende stappen van 'zaad tot plant' nog eens overlopen.

Vorige week lazen we nog enkele werkstukken van de kinderen voor. Vaak zijn dat vrije teksten, soms ook teksten naar aanleiding van vragen van kinderen. Nadat iemand zijn/haar tekst voorgelezen heeft, krijgen de kinderen de kans om te reageren, om vragen te stellen of om ideeën voor te stellen.

Zo las Oona over haar belevenissen aan zee. Er kwam al meteen het voorstel om een zee na te maken in de klas. Iedereen was natuurlijk enthousiast. We kregen al meteen een hele lijst over wat bij zee en strand hoort. Deze week zijn we dan aan de slag gegaan. We maakten een zand- en watertafel. We zochten uit hoe dat dan aan zee in zijn werk gaat: water aan de ene kant, zand aan de andere kant? Nee, onder de zee is er ook zand ... We leerden over golven en golfbrekers, over de getijden,...
Oona kreeg ook een aantal vragen: over de kleur van het water, over de planten in de zee, over plankton en koralen,... Zij heeft daar deze week een antwoord op gezocht. Volgende week stelt ze dit voor aan de groep.

Gauke en Ine lazen hun tekst voor over waterschildpadden en over lammetjes. Ook zij kregen een aantal vragen. Volgende week horen we ook hier meer over.

Carine (MPI) had ondertussen opgezocht/nagevraagd hoe ze appelcake bakte in haar leefgroep. Maandag had ze het recept bij. Volgende week willen we dat ook in de klas eens proberen (samen met Carine). Enkele kinderen stelden voor om bakvormen mee te brengen. Nog anderen vertelden dat ze kippen hebben en dat ze voor eieren kunnen zorgen. Verder hebben we nog bloem, bakpoeder, suiker en boter nodig. Ik zou dit graag met de kinderen van het tweede leerjaar gaan kopen in het winkeltje (wat verderop op de hoek). Wie kan ons mee begeleiden (te voet - op maandag 5 mei om 10u50)?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

toffe dingen!!!
ik kan jammer genoeg niet mee

Wendy zei

Sorry... de foto's zijn zoek (staan niet meer op het toestel).
Volgende keer beter!