woensdag 13 februari 2008

Een kanjer!

De filosofieronde lag vandaag in de lijn van het zorg en aandacht verhaal van Milly en Molly.
De kaketoe vindt zichzelf de koning van de dieren en heeft de aap als vriend. Maar de aap is toch wel wat jaloers van de kaketoe. Toch volgt hij wat de kaketoe doet en komt hij niet tussen als die de muis pest.
De muis is heel bang van de kaketoe, durft zelfs zijn holletje niet meer uit. Maar dan komt de mier ertussen. Die neemt het op tegen de kaketoe. Zo een kleine mier die zo moedig durft te zijn. De muis vindt hem een kanjer!
Het gesprek ging daarna over : wie is ook wel eens kaketoe of aap, muis of mier?
Opvallend was dat de kinderen vaak gingen vertellen over het feit dat zij wel eens de poes of de hond beschermen thuis. Zij vinden van zichzelf dat zij dan echt wel mier zijn.
Ik heb erop gewezen dat we best ook mier kunnen zijn met kindjes in de klas, of dat we ook allemaal wel eens de kaketoe, de aap of de muis zijn. Ze snapten het wel.
Op de speelplaats kwam Joseph me verwittigen dat kleine Pieter was gevallen. Grappig toen hij me toen zei: Nu ben ik even mier , hé, Mieke?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook hier thuis zei Oona op een situatie: 'Nu is Lucas de kaketoe en was papa de mier' Hele discussie ,want Lucas beweerde dat hij nog nooit kaketoe is geweest. Hij beseft toch duidelijk de negatieve bijklank die bij dit dier hoort... De kinderen denken er echt wel over na!
Boeiend hé, filosoferen.
Els G