woensdag 7 november 2007

Kringgesprek over anders zijn.

Elke dag start met een praatronde waarin kinderen allerlei dingen vertellen en tonen. Maar zo af en toe is er een kringgesprek. Dan biedt de begeleidster een onderwerp aan waarover we even doorbomen.
Vandaag luisterden de kinderen naar een verhaaltje over Marijke die spastisch is. Haar grote broer begrijpt bijna alles wat ze zegt en samen gaan ze in de aanval tegen de boze buurvrouw die Marijke zo "zielig" vindt en die denkt dat Marijke gek is en in een gesticht hoort.
De kinderen luisterden aandachtig.
We hadden het over spastisch zijn. Wat is dat?
Iemand vertelde dat zij ook wel eens speeksel verloor in haar slaap. JA, iedereen herkende dit wel. En natuurlijk gebeurt het ook wel eens dat je in je slaap zomaar plots in je broek plast!! Ook herkenbaar, maar dit maakt een mens niet spastisch natuurlijk. Het gaat over de controle over je spieren en dit probeerden we even uit.
Het is heerlijk om met kinderen zulke gesprekken te houden, het maakt hen wat wijzer in de wereld rondom hen, maar het maakt ons wat wijzer over hoe zij de dingen kunnen zien.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

HOE HEET DAT BOEKJE OVER MARIJKE?
is het nog in de klas?
mag ik het eens lezen?

Wendy zei

Els,

Het was een verhaal uit een taalboek van Mieke. Soms komen die verhalen uit een jeugdboek en staan er referenties bij. Ik weet niet of dat hier ook zo is. Mieke kan je daar ongetwijfeld meer over vertellen.

Groetjes,
Wendy.